کیوان جعفری طهرانی، مدیرعامل شرکت جامع تجارت (JTC) عنوان کرد که قیمت های سنگ آهن وارداتی به چین (حمل دریایی) در ماه نوامبر 2017 کاهش قابل توجهی را مشاهده نخواهد کرد. در ذیل چکیده ای از مصاحبه استیل مینت با جعفری طهرانی را بخوانید:
1- روند کاهش قیمت های سنگ آهن در چین را چطور می بینید؟ آیا فکر می کنید سقوط قیمت ها بیشتر شود؟
بله به اعتقاد من کاهش قیمت ها در طول ماه های دسامبر تا ژانویه اتفاق خواهد افتاد. قیمت سنگ آهن تا پایان هفته قبل به طور قابل توجهی کاهش یافت اما در نوامبر این احتمال وجود دارد که قیمت ها بهبود یابد و تا پایان نوامبر به 60 دلار در هر تن CFR چین برسد و قیمت محدوده 62 تا 63 دلار را حفظ نماید. در پایان ماه نوامبر، فصل زمستان در چین آغاز خواهد شد و در آن زمان فعالیت های ساخت و ساز کاهش خواهد یافت. این امر به نوبه خود باعث کاهش تقاضای سنگ آهن و فولاد خواهد شد که همین امر تاثیر قابل توجهی بر قیمت ها خواهد داشت.
2- آیا کاهش اخیر تولید توسط کارخانه های فولاد چین، بهای سنگ آهن را تحت تاثیر قرار می دهد؟
دولت چین به دنبال کاهش یا حذف ظرفیت های قدیمی یا ظرفیت های کم که تولید آنها کمتر از یک تا 2 میلیون تن در سال است می باشد. این مسئله قطعا بهای سنگ آهن را تحت تاثیر قرار خواهد داد. همچنین پیش بینی می شود در پایان سال جاری دولت چین قوانین سختگیرانه تری را به دلیل نگرانی های زیست محیطی و محدود کردن آلودگی هوا اعمال کند.
3- تعاملات اجتماعی در رابطه با صادرات سنگ آهن ایران چطور است؟
دولت ایران هنوز هم از صادرات سنگ آهن خرسند نیست و همواره مسئله وضع عوارض های صادراتی را هر از چند گاهی مطرح می کند. تولیدکنندگان سنگ آهن ایران، همواره مانع وضع عوارض صادراتی از سوی دولت شدند چراکه معتقدند قیمت ها در بازارهای جهانی در سطوح پایینی است و بازارهای بین المللی از صادرکنندگان ایرانی حمایت نمی کند. انتظار می رود قیمت های سنگ آهن در چین در اوایل سال 2018 همچنان در سطوح پایینی باقی بماند. پس از بیستمین نشست حزب کمونیسم چین که در اوایل ماه مارس 2018 برگزار می شود، دولت ادامه پروژه های جاده ابریشم جدید را اعلام خواهد کرد.
سهم صادرات سنگ آهن ایران به چین در طول سالیان اخیر کاهش یافته است. در سال 2013 ایران حدود 23.5 میلیون تن سنگ آهن به چین صادر کرد که سهم 2.5 درصدی از بازار سنگ آهن وارداتی به چین را به خود اختصاص داده بود. اکنون این سهم به یک درصد کاهش یافته است. دلیل این سقوط سهم صادرات سنگ آهن ایران، افزایش صادرات سنگ آهن از دیگر کشورهاست. 91 درصد از سنگ آهن صادر شده از ایران به مقصد چین است که کاهش تقاضا مانع توسعه صادرات از ایران شده است. صادرکنندگان ایرانی سعی دارند بازارهای هدف دیگری نظیر ژاپن، کره جنوبی و ترکیه پیدا کنند اما به جهت تحریم ها این امر ممکن نبوده و حتی در برخی موارد قیمت های کشورهای دیگر چندان رقابتی نبوده است. بنابراین صادرکنندگان ایرانی عمدتا سنگ آهن خود را به فولادسازهای چینی از طریق تجار چینی مستقر در هنگ کنگ، شانگهای و سنگاپور صادر کرده و می فروشند.
4- در حال حاضر قیمت های فوب بنادر ایران برای سنگ آهن فاین با عیار 58/57 درصد و سنگ آهن فاین پر عیار 63/62 درصد چقدر است؟
محموله های هماتیت و مگنتیت با عیار 58/57 درصد با توجه به شاخص های معیار (بنچمارک) 58 درصد بسته به درصد آلومینای محتوا و کیفیت محموله تعیین قیمت می شوند. محموله ها با عیار 63/62 درصد نیز براساس شاخص معیار 62 درصد مورد معامله قرار می گیرند. البته در صورت خرید محموله های ناحیه سنگان (شمال شرق ایران) که سنگ آهن آن مگنتیت با FeO بالای ۱۸ و ناخالصی کم است، کمی بالاتر از قیمت های شاخص معیار مبادله می شوند.
5- نرخ حمل دریایی از ایران به چین برای کشتی های پانامکس Panamax و سوپرامکس Supramax چقدر است؟ آیا تغییراتی طی 10 روز گذشته داشته است؟
بسیاری از کشتی های محموله های سنگ آهن از ایران از نوع Supramax (55 هزار تنی) هستند و در حال حاضر هزینه حمل این کشتی ها از ایران به چین 15.5 تا 16 دلار به ازای هر تن است. برای کشتی های Panamax با ظرفیت 65 تا 75 هزار تن هزینه حمل از ایران به چین به 14.8 تا 15 دلار به ازای هر تن می رسد. این نرخ ها ظرف 10 روز گذشته حدود 20 سنت کاهش داشته است.
6- آیا تولید کنندگان سنگ آهن ایران بیشتر بر فروش داخلی تمرکز دارند یا فروش صادراتی را ترجیح می دهند؟
معمولاً تولید کنندگان بخش خصوصی سنگ آهن ترجیح می دهند بیشتر صادرات انجام دهند اما در حال حاضر به دلیل پایین بودن جهانی قیمت ها و قیمت های غیر رقابتی فروش داخلی در اولویت قرار گرفته است. در ایران تقاضا برای سنگ آهن با کیفیت و عیار بالا از سوی فولادسازان داخلی نسبت به سنگ آهن با عیار کم یا متوسط بالاتر رفته است.