تحلیلگر بازار فولاد و مواد معدنی در گفتگو با اگزیم نیوز خبرداد:
تهدیدهای عوارض صادراتی برای بخش خصوصی
کیوان جعفری طهرانی گفت: دولت قصد دارد از طریق عوارض روی صادرات سنگ آهن درآمد خود را افزایش دهد درحالیکه بخش خصوصی توان و تحمل این فشار را ندارد.
تحلیلگر بازار فولاد و مواد معدنی در رابطه با تاثیر انتخابات ریاست جمهوری چین بر روی قیمت گندله و سنگ آهن ایران گفت: هم اکنون پکن خود را برای کنگره ملی خلق چین در 18 اکتبر (26 مهر) که منجر به انتخاب رئیس جمهور می شود آماده می کند و این موضوع سبب شده تا تولید در فولادسازی ها به خصوص در استان هبی که بزرگترین تولید کننده فولاد در نزدیکی پکن است، به شیوه دستوری کاهش یابد و واحدهای فعال بیشتر به سمت خرید سنگ آهن لامپ و گندله روی بیاورند.
کیوان جعفری طهرانی اضافه کرد: کنترل های محیط زیستی در چین موجب شده تا این کشور به یک واردکننده محصولات با کیفیت برای جلوگیری از آلودگی بیشتر هوا تبدیل شود و انتخابات پیش روی ریاست جمهوری چین هم مزید بر علت شده تا تقاضای سنگ آهن صرفاً برای عیارهای بالای 60 درصد باقی بماند و همچنین خرید سنگ آهن های عیار کمتر از 60 درصد کاهش یابد.
وی اظهار کرد: فروش این مواد معدنی با عیارهای کمتر از 55 درصد بسیار دشوار است و در واقع سنگ آهن های کم عیار با توقف فروش 2 ماهه مواجه می شود.
این فعال اقتصادی با اشاره به یکی از دلایل استفاده چینی ها از عیار بالای مواد معدنی گفت: فولادسازان چینی بیشتر اوقات از سنگ آهن پر عیار استفاده می کنند تا قیمت بالای زغال کک شو را به همان نسبت کاهش دهند.
جعفری طهرانی در سخنان خود با توجه به تحولات قسمت سنگ آهن تشریح کرد: قیمت سنگ آهن در هفته گذشته روال کاهشی داشت و این امر منجر شد تا قیمت پریمیوم گندله در 2هفته گذشته از حدود 41 الی 42 دلار به حدود 45 الی 46 دلار CFR چین افزایش یابد.
وی عنوان کرد: تحول های یاد شده اگر در چین رخ دهد صادرات در 2 ماه آینده هم متاثر می شود و صادرات سنگ با دانه بندی ریز ( فاین) در ایران کاهش می یابد.
جعفری طهرانی در بخش دیگری از سخنان خود در پاسخ به این سوال خبرنگار ما مبنی بر اینکه مجلس طی مصوبه ایی که اخیرا تصویب شد صادرات سنگ آهن و برخی مواد معدنی دیگر را مشمول عوارض کرد و این موضوع چه تاثیری در صادرات کشور با توجه به تقاضا و شرایط جهانی دارد؟ گفت: دولت قصد دارد با قرار دادن تعرفه هایی درآمد خود را افزایش دهد اما این شیوه صحیح نیست و بخش خصوصی در وضعیت کنونی اقتصادی نمی تواند متحمل اینگونه فشارها شود و با تصویب این قوانین قیمت تمام شده تولید کننده را افزایش می دهند که این موضوع باعث از بین رفتن تجارت با بازار جهانی می شود.
وی ادامه داد: بخش خصوصی متولی صادرات مواد معدنی کشور است و حتی تولیدات بخش دولتی همانند معدن چادرملو، گل گهر، سنگ آهن مرکزی و غیره به این واسطه صادر می شود، پس تصویب این قوانین هم به صادرکننده ها و هم به معادن که در نهایت خود دولت است لطمه وارد می کند.
سهم صادرات کشور در سال 2013 در بازار چین حدود 2.3 درصد سنگ آهن وارداتی بود و اکنون به حدود 1 درصد رسیده و با تصویب این قوانین خود تحریمی در واقع عرصه بین الملل را برای صادرکننده های ایرانی در رقابت با کشور هایی همچون استرالیا، برزیل، آفریقای جنوبی، هند و اوکراین سخت تر می کنیم.
سال 2009 هم عوارضی برای صادرات سنگ های تزئینی تصویب شد که این اتفاق باعث شد تا ترکیه و چین جایگاه ایران را در این زمینه به دست بیاورند و سال های بعد که کشور این عوارض را لغو کرد باز هم نتوانستیم جایگاه پیشین خود را کسب کنیم و باید از این سابقه عبرت بگیریم تا مرتکب تصمیم اشتباهی نشویم و از فرصتی که برای صادرات به چین فراهم شده استفاده لازم را ببریم.
وی در ادامه تحلیل خود را طی این گفت و گو در رابطه با وضعیت بازار گندله در مورد دیگر بخش های جهان اعلام کرد: جیندال، غول فولادساز هند که یک شرکت معتبر با ظرفیت تولید سالانه 9 میلیون تن گندله است، تقاضای قابل توجهی را برای 50 هزار تن گندله که اخیراً به مزایده گذاشته بود دریافت کرده است؛ این شرکت به تازگی این محموله را برای حمل در ماه اکتبر پیشنهاد داده بود.
این فعال بخش خصوصی افزود: شرکت جیندال بالاترین پیشنهادی که برای این محموله 50 هزار تنی گندله دریافت کرده 119 دلار CFR چین است که این قیمت بسیار بالاتر از انتظار جیندال بود زیرا در چند وقت اخیر شاهد کاهش شاخص سنگ آهن در بازار بودیم.
جعفری طهرانی تصریح کرد: شاخص سنگ آهن در حال حاضر با عیار 62 درصد CFR چین در محدوده 69.50 دلار برای محموله ماه نوامبر و 70.95 دلار برای محموله ماه اکتبر معامله می شود. بدین ترتیب کاهش قیمت سنگ آهن کمتر از عیار 62 درصد در نیمه دوم سپتامبر، ماه اکتبر و نیمه اول ماه نوامبر ادامه دارد.
منبع: اگزیم نیوز