نیاز ۱۶۹ میلیون تنی سنگ آهن تا ۱۴۰۴

دوشنبه ۲۳ مرداد ۱۳۹۶
رئیس امور بین الملل انجمن سنگ آهن ایران در گفت و گو با اگزیم نیوز مطرح کرد:
نیاز ۱۶۹ میلیون تنی سنگ آهن تا ۱۴۰۴

به ۱۶۹ میلیون تن سنگ آهن بر اساس طرح جامع فولاد تا افق ۱۴۰۴ نیاز داریم و از الان همه می دانند که حتی اگر به تولید ۵۵ میلیون تن فولاد خام هم برسیم از نظر تدارکاتی، لجستیکی و امکانات زیربنائی از جمله راه آهن و بنادر چالش های زیادی داریم و این چالش ها تحقق هدف را سخت می کند.

رییس امور بین الملل انجمن سنگ آهن ایران در رابطه با چالش های مطرح در حوزه مواد معدنی گفت: دولت تغییر کرده اما هنوز وزیر صنایع در کار خود مشغول نشده و به همین دلیل تاکنون ابلاغیه جدیدی درباره صادرات مواد معدنی اعلام نشده است که امیدوارم با تدبیر در دولت جدید بتوانیم مشکلات سال های قبل را پایان دهیم.

کیوان جعفری طهرانی ادامه داد: فشار در هر بخشی اعم از عوارض، مالیات و غیره اگر از حد عرف خارج شود باعث مهر پایانی بر نامه فعالان اقتصادی آن بخش می شود و باید گفت اگر دولت بر تصمیمات خود پافشاری کند معادن به بن بست می رسند و تعطیل می شوند.

 

جعفری طهرانی خاطرنشان کرد: افرادی که در این حرفه مانده اند پیشه اجدادی آنها بوده و تحت هر شرایطی سختی ها را تحمل می کنند اما تعداد بسیاری از فعالان این کسب و کار را رها کرده اند و از سخت گیری هایی که مانع از تولید می شود زده شده اند.

 

به گفته وی، از سال 93 به بعد به دلیل کاهش رشد بازار چین قیمت ها افت داشت و این افت قیمت را بیشتر در سنگ آهن می توان دید که حدود 2 سال طول کشید و صادرات به کندی پیش رفت. جعفری طهرانی اظهار کرد: دولت اگر در شرایط سخت به تولیدکننده ها مدد نرساند این مجموعه ها تعطیل می شود که تبعات منفی برای بخش های مختلف اقتصادی به همراه دارند.

 

وی همچنین یادآور شد: معادن اگر بسته شود زنجیره تولید هم با مشکلات زیادی روبرو می شود که باید آن را جدی گرفت و همچنین می بایست برنامه مدونی در همکاری و همگامی بین دولت و بخش خصوصی شکل بگیرد.

 

جعفری طهرانی افزود: به 169 میلیون تن سنگ آهن بر اساس طرح جامع فولاد تا افق 1404 نیاز داریم و از الان همه می دانند که حتی اگر به تولید 55 میلیون تن فولاد خام هم برسیم از نظر تدارکاتی، لجستیکی و امکانات زیربنائی از جمله راه آهن و بنادر چالش های زیادی داریم و این چالش ها تحقق هدف را سخت می کند.

 

وی اظهار کرد: تهیه مواد اولیه از سخت ترین بخش های فعالیت تولیدکننده است و بیشتر این مشکلات را می توان در بخش تولید کنسانتره و بیشتر گندله مشاهده کرد که پس از این مرحله که آهن اسفنجی است هیچ گرفتاری دست و پای تولیدکننده های فولاد را نمی گیرد و برای تولید مقدار حدود 55 میلیون تن فولاد کافی است.

 

جعفری طهرانی در خصوص چالش های قیمت گذاری دولتی و مواد اولیه گفت: ماه های نخست سال به ویژه فروردین و اردیبهشت فروش کنسانتره داخلی نسبت به صادرات آن گران تر بود که برخی از فولادسازها از این افزایش قیمت در ماه های نخست سال جاری متعجب بودند و نسبت به این موضوع معترض بودند.

 

به گفته این مقام مسئول، البته برخی از ماه های سال از جمله خرداد ماه امسال که قیمت چند مواد از جمله سنگ آهن بهتر شد به دنبال آن قیمت صادراتی کنسانتره هم رشد کرد.

 

جعفری طهرانی مطرح کرد: قیمت ها نوسانات زیادی دارند و نمی توان به همان قیمتی که در کشور وجود دارد برای خریداران خارجی نیز لحاظ کرد.

 

جعفری طهرانی عنوان کرد: فولادسازها نمی توانند مقدار مشخصی از سنگ آهن را با یک قیمت و چندی بعد با قیمتی متفاوت خریداری کنند و باید یک توافقی بین هر دو طرف خریدار و فروشنده (سنگ آهنی ها و فولادسازهای داخلی) شکل بگیرد تا در هربازه زمانی خاصی قیمت ها از جمله قیمت کنسانتره و گندله بازنگری شوند.

 

وی گفت: اخیرا با بورس کالا توافقی انجام شده که عرضه برای بخش خصوصی و هر بخشی که مشتاق به حضور در بورس هستند فراهم شود و بنا به تصمیم مسئولان مربوطه هر عرضه در 3 روز متوالی انجام می شود و اگر خریداری وجود نداشت، سنگ آهن صادر می شود. اما این موضوع زمانی مطرح شد که بحث عوارض صادراتی وجود داشت و عرضه سنگ آهن بخش خصوصی در بورس کالا توجیه داشت. با این حال اگر این موضوع دوباره اجرایی شود صادرات به شدت افت می کند زیرا صادرات به علت نوسانات بالا شرایط بسیار مطلوبی چون سال های ١٣٩١ و ١٣٩٢ ندارد.

 

جعفری طهرانی اعلام کرد: تنها صادرات محموله های سنگ آهن با عیار بالا از جمله کنسانتره فروش خوبی دارند و محموله های سنگ آهن با عیار متوسط و پایین نمی توانند بازار چندانی برای صادرات جذب کنند، برای مثال عیار 55 در بورس کالا طرفدار زیادی ندارد اما برای عیار 60 این محصول تقاضا بیشتر از عرضه است.

 

رئیس امور بین الملل انجمن سنگ آهن ایران اعلام کرد: برخی از بخش های خصوصی تمایل ندارند وارد بورس کالا شوند زیرا شفافیت در معاملات آنها را نگران می کند، برای همین خاطر ترجیح می دهند فروش خود را در بازار خارج از بورس انجام دهند.

 

جعفری طهرانی اذعان کرد: عرضه سنگ آهن در بورس مطابق مطالب یادشده، اگر پس از سه بار عرضه خریداری وجود نداشت آن محموله امکان صادرات داشته پیدا کند اما بازار سنگ آهن به حدی نوسانات شدیدی دارد که از زمانی که بورس مجوز صادرات محموله سنگ آهن را می دهد تا حمل و بارگیری کشتی، حداقل یک ماه زمان نیاز دارد و در این بازه زمانی قطعاً قیمت های صادراتی هم تغییر می کند و باعث ضرر مضاعف معدن دار که محموله سنگ آهن آن در بورس عرضه شده اما خریدار داخلی نداشته است می شود.

منبع: اگزیم نیوز

مطالب مشابه
دیدگاه ها