روز شنبه ۱۷ مهر امسال نشست مشترکی بین نمایندگان انجمن سنگآهن ایران و نمایندگان انجمن آهن و فولاد چین برگزار شد. کیوان جعفریطهرانی عضو هیاتمدیره و رییس امور بینالملل انجمن سنگآهن ایران، سیدعلیرضا سیاسیراد دبیرکل انجمن، فرانک امیدی مسئول روابط عمومی انجمن و لیو ژنگ جیانگ دبیرکل و سوچانگیانگ مدیر کنفرانس و همکاری بینالملل از انجمن آهن و فولاد چین و «لاک» و «بهرامی» نمایندگان شرکت چینی امسیسی در ایران در این جلسه حضور داشتند.
در جریان این جلسه نمایندگان دو طرف ضمن ابراز امیدواری به توسعه روابط و همکاریهای مشترک بین دو مجموعه، درباره مسائلی از قبیل سیاستهای دو کشور در حوزه صادرات و واردات سنگآهن، دلایل کاهش صادرات این ماده معدنی از ایران، زیرساختهای بخش معدن و صنایع وابسته و همچنین بنادر و حملونقل، هزینه تولید در معادن ایران و میزان ذخایر سنگآهن ایران به بحث و بررسی پرداختند.
در این نشست نمایندگان انجمن آهن و فولاد چین از کاهش صادرات سنگآهن ایران به چین ابراز نگرانی کرده و گفتند با وجود اینکه بخش زیادی از واردات سنگآهن چین از ۴ تولیدکننده بزرگ سنگآهن دنیا در برزیل و استرالیا انجام میشود، ولی سیاستهای جدید چین بر مبنای متنوع کردن عیارهای سنگآهن وارداتی و ایجاد تنوع در صادرکنندگان سنگآهن به این کشور است و خاطرنشان کردند که صنایع فولاد چین به سنگآهن با عیار متوسط ایران نیاز فراوانی دارد. انجمن آهن فولاد چین دلیل کاهش میزان صادرات سنگآهن ایران را علاوه بر کاهش جهانی قیمت سنگآهن، سیاستهای داخلی دولت ایران اعلام و اشاره کرد که در صورت حمایت دولت ایران از صادرات سنگآهن، انجمن آهن و فولاد چین میتواند همکاری بیشتری با معدنکاران ایرانی بهویژه بخش خصوصی داشته باشد.
کیوان جعفریطهرانی در ادامه جلسه ضمن اظهار امیدواری به استمرار و بهبود روابط بخش معدن به ویژه سنگآهن بین ایران و چین اعلام کرد که سیاستهای جدید ایران به سمت متنوع کردن محصولات با ارزشافزوده بالاتر و تولید و صادرات محصولات بالادستی سنگآهن ازجمله کنسانتره و گندله است.
وی ضمن اشاره به میزان ذخایر سنگآهن ایران خاطر نشان کردند که قسمت زیادی از ذخیره سنگآهن ایران اکتشاف نشده و بزرگترین مشکل در این زمینه نبود سرمایهگذار خارجی در این بخش است. در این جلسه همچنین درباره تاسیس هلدینگ سنگآهن ایران و چین برای تولید و صادرات سنگآهن دانهبندی، کنسانتره و گندله به چین صحبت و مقررشد کارگروهی متشکل از نمایندگان انجمن سنگآهن ایران و شرکت امسیسی مقیم دفتر تهران برای بررسی و امکانسنجی پروژهها و تهیه پیشنهاد اجرایی تشکیل شود و پس از ارسال این گزارشها به انجمن آهن و فولاد چین در اختیار فولادسازان چینی قرار بگیرد.
در نهایت سیدعلیرضا سیاسیراد ضمن معرفی ظرفیتهای همایش چهارم سنگآهن ایران، از نمایندگان انجمن آهن و فولاد چین برای حضور، سخنرانی و توسعه همکاری در این همایش دعوت کرد که از سوی نمایندگان انجمن آهن و فولاد چین استقبال و مقرر شد گزارش و نتایج مذاکرات دو انجمن و پیشنهادهای کارگروه مشترک آنها در زمینه کاهش موانع تولید و صادرات محصولات سنگآهن ایران در همایش چهارم به اطلاع فعالان و دستاندرکاران این حوزه برسد.
این نشست مشترک در شرایطی برگزار شد که کیوان جعفریطهرانی گفت: در حال حاضر رویکردی منفی نسبت به صادرات سنگآهن در حال شکلگیری است که منکر آن نمیتوان شد، در سال ۲۰۱۴ تا ۲۰۱۵میلادی، صادرات سنگآهن کشور حدود ۳۰درصد کاهش پیدا کرده، بنابر آمارهای صادرات منتشر شده از سوی موسسه پلاتس، میزان صادرات در سال ۲۰۱۴میلادی افزونبر ۲۱میلیون تن و در سال ۲۰۱۵میلادی به میزان ۱۴/۶میلیون تن است که سرچشمه این موضوع را باید در چین جستوجو کرد؛ به این دلیل که بازار محصولاتی که این کشور داشت با مشکل روبهرو شده، از سوی به دلیل وابستگی که کشور به این بازار دارد، میزان صادرات نیز کاهش پیدا کرده است. در این زمینه صادرات سنگآهن به صورت دورهای و فصلی خواهد بود که از نظر تقسیمبندی جهانی به دورههای ۳ ماه نخست، دوم، سوم و چهارم سال میلادی تقسیم میشود و در این ارتباط هیچکس نمیتواند بگوید در حال حاضر تا انتهای سال ۲۰۱۶میلادی که ۳ماه چهارم و آخر این سال است و ۳ماه نخست سال ۲۰۱۷ میلادی قیمت سنگآهن رو به رشد باشد یا خیر.
جعفریطهرانی در ادامه درباره حجم زیاد صادرات سنگآهن ایران به چین افزود: صادرات تنها به چین اشتباه است، چرا که باید به دنبال ایجاد بازارهای جدید باشیم، البته در این زمینه باید در ابتدا نیاز داخل را تامین کنیم و در ادامه به غیراز چین به دنبال بازارهای دیگر هم باشیم، چون چین در ۲۰۱۴ و ۲۰۱۵میلادی تقاضای خود را کاهش داد و این موضوع موجب آسیب به بسیاری از کشورهای تولیدکننده فولاد شد. در این زمینه و برای جایگزینی بازارهای دیگر میتوان به کشور هندوستان فکر کرد، هند تا سال ۲۰۰۹ میلادی حدود ۱۱۰ میلیون تن صادرات سنگآهن داشت، ولی در حال حاضر این کشور بیشتر بهعنوان کشوری معرفی میشود که از یک موقعیت صادرکننده به موقعیت خریدار تبدیل شده و تغییر موقعیت داده است، این را باید نتیجه سیاستها و حرکتهای تنبیهی دانست که در اقتصاد این کشور اتفاق افتاد و ما هم باید روندهای اشتباه را ببینیم و برای تکرار نکردن آن، الگو قرار دهیم، در واقع این روند باعث میشود که سنگآهن از تمرکز بر بازار چین خارج شود.
منبع: روزنامه گسترش صمت