پایگاه خبری پلاتس با اشاره به تصمیم ایران برای صادرات گندله در منطقه خاورمیانه نوشت: عربستان بخش عمده ای از آنچه را که در بازار منطقه اتفاق می افتد دیکته می کند و راهی نیست که ایران بتواند به لحاظ سیاسی وارد تجارت با شرکت های منطقه ای شود.
به گزارش خبرگزاری تسنیم به نقل از پایگاه خبری پلاتس، منابع آگاه در بازار فولاد و سنگ آهن گفتند، طرح عظیم افزایش تولید فولاد ایران هنوز بازار گندله های سنگ آهن را مختل نکرده و انتظار هم نمی رود در آینده نیز این بازار را تحت تاثیر قرار دهد.
یک منبع آگاه که در یک همایش صنعتی در دوبی شرکت داشت گفت، علاوه بر همه چالش های فنی و اقتصادی افزایش تولید فولاد آهن اسفنجی (DRI) یا همان آهن اسفنجی و نیاز به هماهنگ سازی معادن سنگ آهن و واحدهای گندله سازی، احتمالا مسائل سیاسی مانع از حضور ایران در بازارهای منطقه خلیج فارس خواهد شد.
ایران واردات گندله خود را کاهش داده و ممکن است اقدام به صادرات این محصول نیز بنماید.
کیوان جعفری طهرانی، رئیس امور بین الملل اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان سنگ آهن ایران (آیروپکس) گفت، شرکت گل گهر تولیدکننده سنگ آهن و گندله قصد دارد صادرات گندله سنگ آهن را تا پایان سال جاری شمسی آغاز کند.
طهرانی افزود: «با توجه به اختلاف قیمت 20 دلاری (یا بیشتر) گندله، امکان صادرات آن وجود دارد.»
وی افزود: «در حال حاضر تعرفه صادراتی 15 درصدی بر صادرات گندله از ایران اعمال می شود اما این رقم باید در سال 2017 برداشته شود زیرا ایران اکنون در گندله سازی به خودکفایی رسیده است.»
طهرانی در ادامه گفت، مالیات بر صادرات آهن اسفنجی هم باید برداشته شود زیرا ایران در زمینه تولید آهن اسفنجی هم به خود کفایی رسیده و اکنون در واقع بزرگترین تولیدکننده آهن اسفنجی در جهان است.
یک تامین کننده دیگر گندله گفت، ایران احتمالا نمی تواند گندله کافی با عیار دی آر برای مصرف خریداران منطقه ای تولید کند.
وی افزود: «عربستان بخش عمده ای از آنچه را که در بازار منطقه اتفاق می افتد دیکته می کند و ما راهی نمی بینیم که ایران بتواند به لحاظ سیاسی وارد تجارت با شرکت های منطقه ای شود.»
تامین کننده دیگر گندله گفت، ایران به دلیل تحریم ها یک تامین کننده پایدار برای شرکت ها نیست و پیچیدگی تجارت با ایران جذابیت این کشور را برای همکاری تجاری کاهش می دهد.
وی افزود، تعداد شرکت کنندگان ایرانی در کنفرانس فولاد در دوبی امسال محدود بوده است. سنگ آهن ایران می تواند دارای سیلیکا و سولفور بالایی باشد و در برخی کارخانه ها مشکل ساز شود.
در حال حاضر، عرضه و تقاضا در بازار گندله دی آر بسیار به هم نزدیک است و هرگونه عرضه بیشتر می تواند به راحتی مشتری پیدا کند.
شرکت های ایرانی علاقه چندانی به صادرات گندله به کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس ندارند.
شرکت های واله عمان و بحرین استیل تولید کنندگان مهم گندوله دی آر در منطقه هستند و مشتریان ثابتی در منطقه برای خود دست و پا کرده اند. ایران احتمالا بر عرضه محصول خود به چین و هند متمرکز خواهد شد.
ایران قصد ندارد برای مدتی طولانی گندوله خود را صادر کند و صادرات این محصول با آغاز به کار مجتمع جدید فولاد این کشور متوقف خواهد شد. ایران ممکن است در طی چند سال آینده مجددا به یک وارد کننده گندوله یا سنگ آهن کنسانتره تبدیل شود.
ایران از منطقه بردسیر دی آر آی تولید خود را به کویت صادر می کند اما کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس مشتریان مهمی برای واردات این ماده خام از ایران محسوب نمی شوند.
ظرفیت اسمی تولید گندوله ایران در حال حاضر به 29.5 میلیون تن در سال می رسد. بسته به نوع آهن، این مقدار ممکن است برای تولید حدود 20 میلیون تن فولاد دی آی آی کافی باشد.
ظرفیت اسمی تولید دی آر آی ایران 28 میلیون تن در سال است.
منبع: خبرگزاری تسنیم