نمایش نوار ابزار

آیا زمانی که ابر تحریمات Sanction Clouds بر ایران سایه افکن شده و ریال سقوط می کند فرصت جدیدی برای شرکت های فرو آلیاژ هندی به وجود خواهد بود؟

جمعه ۱۲ مرداد ۱۳۹۷

هند یکی از صادرکنندگان عمده فرو آلیاژ به ایران محسوب می شود و متقابلا از جمهوری اسلامی ایران نفت می خرد. 

در حال حاضر ابر تحریم ها بر سر فضای تجاری بین هند و ایران سایه افکنده است. 

اگرچه معاملات مالی، ریسک های مالیاتی را برای دو کشور ایجاد کرده است ولی مطمئن ترین روش می تواند معاملات پایاپای بین ایران و هند باشد که علیرغم موانع و مشکلات می تواند فرصت هایی را نیز ایجاد نماید. 

شرکت های هندی می توانند فرصت های طلایی ایجاد واحد یا شرکت های تجاری در ایران را که پس از تحریمات این رقابت ضعیف شده است را خلق کنند.

توسعه تهاجمی صنعت فولاد در ایران

جمهوری اسلامی ایران به عنوان بزرگترین تولیدکننده فولاد در منطقه منا (خاورمیانه و شمال آفریقا) برنامه های افزایش تولید فولاد خود را دنبال کرده و در نظر دارد تا سال ۲۰۲۵ ظرفیت کنونی ۳۲ میلیون تن خود را با دو برابر افزایش به ۵۵ میلیون تن در سال برساند. 

با این افزایش تولید فولاد ، تقاضای ایران برای فروآلیاژها شدیدا افزایش پیدا خواهد کرد.

آیا تحریمات جدید تاثیرات منفی بر روی بخش فولاد و فرو آلیاژ ها خواهد گذاشت؟

این احتمال وجود دارد که تحریمات اخیر اثرات منفی بر روی صنعت آهن و فولاد ایران گذاشته و در نتیجه تقاضای فروآلیاژ های کشور کاهش یابد. دلیل آن این است که از اوایل سال 2016 که برجام اجرائی شد فولادسازان اروپایی مانند SMS، دانیلی، ساراله، اتوتک و Voestalpine برای افزایش تولید در صنعت فولاد ایران سرمایه گذاری کرده اند. کارخانه های جدید احتمالا به دلیل تحریمات آمریکا شدیداً با مشکلات مالی مواجه می گردند و بنا به گزارش منابع تجاری ، بسیاری از فولاد سازان در حال حاضر به دلیل سیاست‌های آمریکا متوقف گردیده و یا دچار سرگردانی شده‌اند. ایران همواره چالش تامین منابع مالی برای این پروژه ها داشته است و تنها بانک هایی در آن مشارکت داشته که ارتباطی با آمریکا نداشته اند. 

بنابراین این شانس دارد که ایران احتمالا برای توسعه پروژه‌های فولادی و فلزی خود در صورت عقب نشینی اروپایی ها به سمت فناوری چینی روی آورد.

ایران وابسته به واردات از هند است

ایران علاوه بر تولید داخلی در سال ۲۰۱۶ خصوصاً زمانی که تحریمات تجاری با ایران برداشته شد و هند مقررات تجارت خارجی خود را اصلاح کرد، فروآلیاژ از هند خریداری کرده است. این تصمیمات در آستانه برجام که منتهی به لغو اکثر تحریمات تجاری غرب علیه ایران بود اتخاذ گردید. 

بر اساس اعلام گمرک هند، این کشور در سال 2017 هم 61 هزار و 850 تن فرو آلیاژ به ایران صادر کرد که نسبت به 37 هزار و 725 تن در سال 2016 حدود ۶۴ درصد افزایش را نشان می‌دهد. بین ماه‌های ژانویه تا می امسال نیز صادرات به ۳۴ هزار و ۱۴۲ تن رسیده است.

آیا سقوط بی مهابای ریال ایران بر روی صادرات فرو آلیاژ هند تاثیر منفی خواهد گذاشت یا می‌تواند به نوعی ظاهراً به نفع آن باشد؟

در ماه می ۲۰۱۸ آمریکا اعلام کرد که مجددا تحریمات خود را بر روی تجارت با ایران آغاز خواهد کرد بدین معنی که هر کشور یا شرکتی که با ایران داد و ستد داشته باشد، تحریمات ثانویه بر روی آن اعمال خواهد شد. تاثیرات آنی و منفی این تحریمات افت ارزش برابری پول ایران بود که بیش از ۵۰ درصد از ارزش آن در طی چهار ماه گذشته کاسته شده است. در این هفته از ارزش ریال در برابر دلار مجددا کاسته شده و از 90 هزار ریال در هفته گذشته به 112 هزار ریال در بازار آزاد رسیده است.

یک کارشناس ذوب آهن اصفهان می گوید، در نتیجه این افت ارزش ریال قیمت وارداتی فرو آلیاژ در ایران افزایش چشمگیری پیدا کرده است و پس از اعمال تحریم‌های آمریکا و استمرار کاهش ارزش برابری ریال واردات فرو آلیاژ بسیار سخت خواهد شد و بنابراین امیدواریم که دولت با تدوین یک سیاست‌گذاری تازه از این مشکلات بکاهد.

به نقل قول از تجار فروآلیاژ در ایران، هند یکی از مهم‌ترین صادرکنندگان فرو آلیاژ به ایران است که متقابلاً نفت از ایران می‌خرد. در حال حاضر که ابر تحریمات بر سر روابط تجاری بین ایران و هند سایه افکنده است ایمن ترین راه و روش ادامه همکاری های تجاری ، تبادل کالاست چون معاملات رسمی با ریسک های زیادی مواجه است. گزینه دیگر می‌تواند مکانیزم پرداخت بر مبنای INR یا روپیه هند برای تجارت باشد که هند آن را در طی تحریمات در سال ۲۰۱۵ که مانعی برای معاملات دلاری بین دو کشور گردید آغاز کرده بود. 

در شرایطی که تحریمات غرب علیه ایران می‌تواند روابط تجاری با هند را از مسیر خود خارج کند اما می‌تواند فرصت‌های دیگری را که تقاضای فروآلیاژ ایران را افزایش خواهد داد ایجاد نماید. شرکتهای هندی می توانند فرصت‌های طلایی دیگری را خلق نمایند و آن ایجاد واحد ها یا شرکتهای تجاری در ایران است تا رقابت تجاری خود در ایران را که پس از تحریمات کاهش یافته از نو تقویت کنند. برای دریافت اطلاعات بیشتر در این خصوص در کنفرانس جهانی فرو آلیاژها که در ۵ تا ۷ سپتامبر ۲۰۱۸ در هتل اوبروی Gurgaon, NCR دهلی برگزار می‌شود، شرکت نمائید. لازم به ذکر است کیوان جعغری طهرانی مشاور ارشد و سخنران کلیدی این کنفرانس از طرف ایران است. برای جزئیات بیشتر به آدرس ferro.steelmint.com مراجعه نمایید.

دیدگاه ها