جبران کسری برق کشور از طریق نیروگاه خورشیدی به ۲۰ میلیارد دلار سرمایه گذاری نیاز دارد
ماهنامه پردازش و تولید در شماره یازدهم خود که در تیر ماه ۱۴۰۴ منتشر شد در گفتگویی با کیوان جعفری طهرانی به موضوع انرژی خورشیدی پرداخته است. در ادامه این مطلب منتشر شده است:
انرژی خورشیدی نوعی انرژی تجدیدپذیر است که توسط نور خورشید تولید می شود. در واقع خورشید انرژی زیادی تولید می کند که اگر تبدیل و ذخیره شود. برای بیش از ۱۰۰۰۰ سال نیازهای جهانی را برآورده می کند. در همین رابطه با توجه به اهمیت این موضوع با دکتر کیوان جعفری طهرانی سوال زیر مطرح شد که با هم می خوانیم.
این تحلیلگر ارشد در ادامه به هزینههای بالای تولید برق خورشیدی اشاره کرد و گفت: برای هر یک مگاوات نیروگاه خورشیدی، نیاز به ۱ تا ۱.۵ هکتار زمین است. مساحتی که برای تأسیس نیروگاه خورشیدی ۳۰،۰۰۰ مگاواتی نیاز است بین ۳۰،۰۰۰ الی ۴۵،۰۰۰ هکتار زمین است. اگر مساحت فوق را به کیلومتر مربع تبدیل کنیم، به ۳۰۰ الی ۴۵۰ کیلومتر مربع زمین هموار نیاز داریم. جهت استحضار مساحت کل شهر تهران ۶۱۵ کیلومتر مربع است یعنی یک شهر خورشیدی میخواهیم که مساحت آن بین نصف تا ۷۵٪ مساحت شهر تهران باشد، آیا چنین چیزی ممکن است!
وی افزود: هزینه نیروگاه اتمی هزار مگاواتی تقریباً معادل هزینه احداث ۸۰۰۰ مگاوات نیروگاههای غیر فسیلی است. به عبارت دیگر، هزینه نیروگاه خورشیدی ۸ برابر هزینه نیروگاه اتمی است. هر هزار مگاوات نیروگاه خورشیدی هم معادل ۶۵۰ هزار دلار هزینه دارد.
وی افزود: هزینه نیروگاه اتمی هزار مگاواتی تقریباً معادل هزینه احداث ۸۰۰۰ مگاوات نیروگاههای غیر فسیلی است. به عبارت دیگر، هزینه نیروگاه اتمی ۸ برابر هزینه نیروگاه خورشیدی است.
جعفری طهرانی خاطرنشان کرد: اگر قرار باشد ما ۲۰ هزار مگاوات برق خورشیدی تولید کنیم، نیاز به ۱۳ میلیارد دلار سرمایهگذاری داریم. اگر بخواهیم ۳۰ هزار مگاوات که کل کسری برق کشور در پیک تابستان در بیشترین حالت است تولید کنیم، ما نیاز به حدود ۱۹.۵ تا ۲۰ میلیارد دلار سرمایهگذاری داریم. رفع این مشکل بدون رفع تحریمها و باز شدن درها و ورود سرمایه به داخل کشور امکانپذیر نیست.