بازار در حالت انتظار؛ رکود تجاری فولاد و سنگ‌آهن در پی تجاوز رژیم صهیونیستی به خاک ایران

شنبه ۷ تیر ۱۴۰۴

بازار در حالت انتظار؛ رکود تجاری فولاد و سنگ‌آهن در پی تجاوز رژیم صهیونیستی به خاک ایران

کیوان جعفری طهرانی، تحلیل‌گر ارشد بازارهای بین‌المللی، در گفت‌و‌گو با معدن‌نیوز با بررسی پیامدهای درگیری نظامی اخیر میان ایران و رژیم صهیونیستی، از کاهش فعالیت‌های تجاری، رکود بازارهای فولاد و سنگ‌آهن و نوسانات شدید ارزی سخن گفت.

کیوان جعفری طهرانی، تحلیل‌گر ارشد بازارهای بین‌المللی، در گفت‌و‌گو با معدن‌نیوز با بررسی پیامدهای درگیری نظامی اخیر میان ایران و رژیم صهیونیستی، از کاهش فعالیت‌های تجاری، رکود بازارهای فولاد و سنگ‌آهن و نوسانات شدید ارزی سخن گفت.

وی تأکید کرد که اگرچه تولید در معادن و کارخانه‌ها متوقف نشد، اما اقتصاد کشور، به‌ویژه بخش صادرات، با محدودیت‌ مواجه شد.

جعفری طهرانی با اشاره به تأثیر مستقیم تحولات اخیر بر فضای کسب‌وکار گفت: در روزهای ابتدایی تجاوز رژیم صهیونیستی به خاک کشور، فعالیت‌های تجاری به‌شدت محدود شد. هرچند تولید در کارخانه‌های بزرگ، معادن و حتی بخش خصوصی ادامه داشت، اما نبود معاملات فعال در بازار و تعطیلی بورس باعث شد فعالیت اقتصادی در سطح کلان، تقریباً متوقف شود.

وی افزود: در بنادر، کشتی‌ها در صف بارگیری بودند، اما برخی از آن‌ها به‌دلیل تغییر نظر صادرکنندگان، بدون بار ماندند. این در حالی بود که بخشی دیگر از صادرکنندگان به دلیل تعهدات قبلی، مجبور به بارگیری شدند تا از پرداخت خسارت به مالکین کشتی جلوگیری کنند.

به گفته‌ی جعفری طهرانی بسیاری از شرکت‌ها، چه دولتی و چه خصوصی، برای حفظ امنیت پرسنل خود اقدام به دورکاری کردند. این مسئله به‌ویژه در دفاتر شهری نهادها و شرکت‌ها باعث کاهش محسوس در فعالیت‌های اقتصادی شد.

وی این تصمیم را طبیعی و محتاطانه دانست و تأکید کرد: همگان منتظر بودند ببینند چه اتفاقی رخ خواهد داد؛ این فضای انتظاری نیز عامل مهمی در افت فعالیت‌ها بود.

جعفری طهرانی با مقایسه تحولات اخیر با نمونه‌های گذشته نظیر عملیات «وعده صادق ۱ و ۲» گفت: در دفعات قبل نیز شاهد افت موقتی در فعالیت‌های اقتصادی بودیم. حملات اخیر هم بی‌تأثیر نبود، به‌ویژه در نرخ ارز که پس از آغاز تنش‌ها ریال تضعیف شد اما با اعلام آتش‌بس، مجدداً به سطوح قبلی بازگشت.

وی تأکید کرد که نوسانات نرخ ارز، در کنار فضای نااطمینانی، موجب کاهش معاملات شد؛ مسأله‌ای که در زمان جنگ ایران و عراق هم به شکل مشابه، اما در مقیاسی بسیار محدودتر وجود داشت.

وی یادآور شد: امروز سهم ایران در تولید و صادرات صنایع معدنی قابل مقایسه با آن دوران نیست.

جعفری طهرانی به کاهش بی‌سابقه قیمت سنگ‌آهن در بحبوحه درگیری‌ها نیز اشاره کرد و گفت: هفته گذشته، قیمت سنگ‌آهن به ۹۲ دلار و ۷۵ سنت رسید، که پایین‌ترین سطح آن در ماه‌های اخیر بود. این کاهش دقیقاً همزمان با آغاز جنگ اتفاق افتاد. بعد از آتش‌بس، قیمت تا ۹۴ دلار هم بالا رفت اما مجدداً به همان ۹۲.۷۵ دلار بازگشت.

وی ضمن یادآوری پیش‌بینی قبلی خود، تأکید کرد: همان‌طور که قبلاً هم گفته بودم، محدوده قیمت ۹۳ دلار به‌علاوه و منهای نیم دلار، نقطه تعادلی بازار در شرایط فعلی است و بعید می‌دانم قیمت پایین‌تر از این سطح بیاید؛ مگر آن‌که اتفاق بسیار خاصی رخ دهد.

تقاضای داخلی و خارجی در انتظار ثبات

تحلیل‌گر بازارهای بین‌المللی همچنین به وضعیت تقاضا در بازار داخلی و خارجی اشاره کرد و گفت: در هفته گذشته، حجم معاملات به‌شدت کاهش یافت. نبود عرضه در بورس کالا و توقف مزایده‌ها باعث شد هیچ معامله مؤثری شکل نگیرد. تقاضای داخلی به حداقل رسید و بازارهای خارجی نیز در انتظار فرو نشستند.

جعفری طهرانی تصریح کرد: اگر کشتی‌هایی در بنادر ایران در حال بارگیری بودند، به دلیل تعهدات قبلی صادرکنندگان به خریداران خارجی بود. با این حال، برخی ترجیح دادند بارگیری نکنند و خسارت سنگین «کسری بار» را متحمل شوند.

منبع: معدن نیوز

دیدگاه ها