طبق پیشبینیها تقاضا برای مواد خام معدنی روند بیسابقهای دارد، به طوری که در سال جاری میلادی این موضوع به سطح بیسابقهای خواهد رسید. این در حالی است که تولید مازاد تا حد زیادی به پایان رسیده و این تقاضاست که پیشی میگیرد. حالا کارشناسان تاکید دارند که اگر بانکهای مرکزی به کاهش نرخ بهره ادامه دهند، باید خود را برای یک سال فوقالعاده آماده کرد و در واقع مسیر برای همه بازارها بهتر از سال گذشته میشود.
براساس نظر کارشناسان سال ۲۰۲۳ برای کامودیتیها چندان خوشایند نبوده است. به طور مثال فلزات پایه همچون آلومینیوم، سرب، روی، نیکل و… سیر نزولی را تجربه کردهاند، اما شرایط برای سنگآهن، فولاد و مس بهتر خواهد بود که مهمترین عامل آن را میتوان سیاستهای چین در نظر گرفت. پیشبینی میشود این کشور در سال آینده میلادی کاهش تولید فولاد و همچنین صادرات را تجربه خواهد کرد. تا جایی که گفته میشود کاهش صادرات فولاد چین بین ۱۰ تا ۲۰ درصد کمتر از صادرات ۹۰ میلیون تنی فولاد در سال گذشته میلادی خواهد بود.
جف کوری کهنهکار گلدمن باور دارد که امسال در مورد کامودیتیها شرایط مثبت است. او که برای تقریبا سه دهه رهبری تحقیقات کامودیتیها رل در شرکت Goldman Sachs Group را برعهده داشت، در سال جاری در این بخش خوشبین است.
این تحلیلگر کهنهکار در مصاحبهای گفت: تقاضا برای مواد خام در سطح بیسابقهای است. موجودیها کم بوده و ظرفیت تولید مازاد تا حد زیادی به پایان رسیده است. او افزود: مس در بیشتر سال ۲۰۲۳ به سمتی رفت که بیشترین زمینه را برای سود دارد.
مسیر برای همه این بازارها بهتر از سال گذشته است و اگر بانکهای مرکزی به کاهش نرخ بهره ادامه دهند، شما خود را برای یک سال ۲۰۲۴ فوقالعاده آماده میکنید. قیمت نفت در سال گذشته ۱۰ درصد کاهش یافت که بدترین عملکرد سالانه خود از زمان همهگیری ۲۰۲۰ بود، زیرا رونق تولید نفت خام در ایالاتمتحده و سایر نقاط باعث کاهش مصرف بیسابقه شد. معاملات آتی برنت تا سال ۲۰۲۴ شروعی متزلزل داشته و نزدیک به ۷۷ دلار در هر بشکه معامله میشود. کری پیشبینی میکند که معاملهگران نفت خام پس از متحمل شدن ضرر در سال گذشته، تمایلی به اتخاذ دیدگاه قوی ندارند، اما شرایط باید تغییر کند. او گفت که بعید به نظر میرسد ضعف بیعیب و نقص و افزایش تولید که در سال ۲۰۲۳ بر بازارهای نفت تاثیر گذاشت، در سال جاری نیز تکرار شود.
خبر خوب برای صادرکنندگان فولاد ایران
کارشناس بازارهای جهانی فولاد اظهار کرد: براساس اعلام انجمن آهن و فولاد چین CISA، تولید فولاد این کشور در سال جدید میلادی بین یک تا پنج میلیون تن کاهش خواهد یافت و چین در سال ۲۰۲۴ به علت افزایش تقاضای داخلی صادرات فولاد خود را کاهش خواهد داد که این یک خبر خوب و فرصت مناسب برای صادرکنندگان فولاد کشور است.
کیوان جعفریطهرانی تصریح کرد: قیمت محصولات بالادستی فولاد طی ماههای گذشته روند صعودی پیدا کرد. این موضوع نگرانیهای دولت چین را به همراه داشته و در نهایت منجر به استفاده چینیها از روشهای رادیکال برای کنترل بازار مانند کنترل قیمت توسط رگولاتورها شد. با وجود این روشها چندان تاثیری نداشت، زیرا از موجودی سنگآهن در این کشور کاسته شده و در مقابل تقاضا برای سنگآهن و مواد اولیه در بنادر چین افزایش چشمگیری یافته است، در نتیجه نبود تناسب در عرضه و تقاضا سبب ایجاد یک جو هیجانی در این کشور شد.
او ادامه داد: از طرفی فولادسازهای چینی از قیمت بالای مواد اولیه چندان راضی نیستند، زیرا حاشیه سود آنها کمتر از قبل است. اگرچه بازارهای چین ۱۵ روز قبل از تعطیلات سال نوی چینی مصادف با شنبه ۲۱ بهمن (۱۰ فوریه) تعطیل خواهد شد، درست مشابه اتفاقی که در نیمه دوم اسفندماه در ایران رخ میدهد و فعالیتهای تجاری محدود میشود، ولی پیشبینیها از تداوم روند صعودی قیمت سنگآهن طی یک ماه آینده حکایت میکند.
کارشناس بازارهای جهانی فولاد تصریح کرد: براساس دادههای منتشرشده در این کشور وضعیت قیمت فولاد در مقایسه با مواد اولیه بحرانیتر است، زیرا تقاضای مصرف فولاد در زمستان کاهش مییابد و شاهد افزایش صادرات فولاد توسط چین به ویژه در ماههای نوامبر، سپتامبر و اکتبر هستیم، تا جایی که رکورد جدیدی از افزایش صادرات فولاد در ماه نوامبر ثبت شود. طبق آمارها چین در نوامبر مصادف با یازدهم ماه میلادی حدود ۸ میلیون تن فولاد صادر کرد که بیانگر ۸ درصد افزایش ماهانه است. صادرات فولاد توسط چین در طول ۱۱ ماه ابتدایی سال جاری میلادی از ژانویه تا نوامبر ۸۲ میلیون و ۶۵ هزار تن برآورد شده که رکورد قابلتوجهی است.
طهرانی گفت: اگر بر فرض صادرات فولاد چین در ماه دسامبر را هم حدود ۸ میلیون تن در نظر بگیریم، میزان صادرات فولاد این کشور در سال ۲۰۲۳ حدود ۹۰ میلیون تن خواهد بود که رکورد بالایی است. پیشتر در چین در سال ۲۰۱۷ میلادی شاهد رکورد ۱۰۰ میلیون تنی صادرات نیز بودیم که پس از آن در سال ۲۰۱۸ و با شیوع بیماری کرونا این میزان به حدود ۵۵-۵۰ میلیون تن کاهش یافت. اگرچه چین از سال گذشته مجدد تمرکز خود را روی صادرات قرار داده است ولی شواهد حاکی از آن است چین برای سال ۲۰۲۴ برنامه کاهش صادرات فولاد را دنبال خواهد کرد و براساس اعلام انجمن آهن و فولاد چینCISA، تولید فولاد این کشور در سال آینده بین یک تا پنج میلیون تن کاهش خواهد یافت، در مقابل مصرف فولاد چین در سال ۲۰۲۴ حدود ۱۹ میلیون تن افزایش خواهد یافت، درنتیجه چین این کسری فولاد را از محل کاهش صادرات تامین خواهد کرد و میزان صادرات فولاد چین در سال ۲۰۲۴ به حدود ۷۵ الی ۸۰ میلیون تن محدود خواهد شد. با این اوصاف چین در سال ۲۰۲۴ به علت افزایش تقاضای داخلی از میزان صادرات فولاد خود میکاهد که این یک خبر خوب و فرصت مناسب برای صادرکنندگان فولاد کشور است.
او با اشاره به نظر تحلیلگران بینالمللی گفت: این افراد پیشبینیهای متفاوتی در رابطه با سنگآهن ارائه میدهند که این اعداد در سال ۲۰۲۴ از سال ۲۰۲۳ نیز بالاتر خواهد بود. در مقابل معتقدم در آغاز سال چینی آینده یعنی ۲۰۲۴، احتمال افزایش قیمتها بهویژه بهای مواد اولیه چرخه زنجیره فولاد بالاتر از نرخ فعلی امکانپذیر نیست و دولت در راستای کنترل روند صعودی قیمتها اقدام خواهد کرد تا بازار به یک تعادل نسبی برسد، هرچند در سال ۲۰۲۳ شاهد کاهش صادرات فولاد میانی به کشورهای جنوب شرق آسیا به دنبال افزایش صادرات توسط چین بودیم. از طرفی سال میلادی آتی احتمال کاهش تنشهای تجاری- اقتصادی و حتی جنگ سردی بین چین و آمریکا وجود دارد و این اتفاق خود به خود تاثیر مثبتی روی بازار کامودیتی از جمله آهن و فولاد میگذارد. با این حال معتقدم ریسک ژئوپلیتیکی خاصی در منطقه نیست و باید دید که در سال جدید چینی چه اتفاقاتی رخ میدهد، زیرا تمامی این اتفاقات در شمار عوامل تاثیرگذار بر بازار فلزات قرار میگیرند.
منبع: جهان صنعت