دکتر کیوان جعفریطهرانی در کنفرانس آنلاین معدن از تفاهم نامه زودهنگام ایران و چین در حوزه معدن و صنایع معدنی خبر داد.
جعفریطهرانی در این رابطه به معدننیوز گفت: برای نخستین بار تفاهم نامه ایران و چین در حوزه معدن و صنایع معدنی در حال شکلگیری است. این قرارداد پیرو دستور مقام معظم رهبری و صلاحدید کشور در حال انجام است.
تحلیلگر ارشد بازارهای جهانی افزود: دکتر علی لاریجانی ریاست کل قرارداد همکاری ایران و چین را بر عهده دارند و قرار است چین در حوزههای مختلف تا سقف ۴۵۰ میلیارد دلار در ایران سرمایهگذاری کند که ۸۰ میلیارد دلار آن در بخش معدن و صنایع معدنی خواهد بود.
وی در ادامه عنوان کرد: خبرسازیهای منفی متعددی در طول یک سال گذشته در رابطه قرارداد همکاری ۲۵ ساله ایران و چین در شبکههای مجازی و رسانهها ایجاد شده که به نظرم نتیجه اطلاعات نادرست است. اگر باور کنیم که قبل از برجام تنها همین شرکتهای چینی بودند که در پروژههای فولاد هشت گانه که بعدها یکی به بخش خصوصی واگذار شد سرمایهگذاری کردند، بدین صورت منفی برخورد نمیکردیم.
جعفریطهرانی افزود: شاید در پروژههای فوق، صرفه و صلاح کشور از لحاظ اقتصادی زیاد مورد توجه قرار نگرفت اما بحث من اینجاست که انعقاد قراردادهای گران قبلی ارتباطی با موضوع قرارداد جدید ندارد. خواسته یا ناخواسته بعد از برجام ما اشتباه استراتژیک کردیم و انعقاد قراردادهای جدید با طرفهای چینی متوقف شد و فقط با طرفهای اروپایی قرارداد بستیم فارغ از اینکه میبایستی بدانیم با تغییر دولت در آمریکا، مجددا تحریمها شدیدتر باز خواهند گشت. تحلیلگر ارشد بازارهای جهانی گفت: بعد از برجام ما دست بالای خود در قرارداد با چین را از دست دادیم و دیدیم نتیجه چه شد؟! جاده ابریشم جدید (BRI) که یکی از مسیرهای اصلی آن از شرق به غرب چین از ایالت سن کیانگ از طریق شهر ارومچی به شهرهای آلماتی، بیشکک، سمرقند وصل میشد و وارد استان خراسان شمالی ایران میگردید و در ادامه از شهر تهران رد شده و از طریق استانهای زنجان، آذربایجان شرقی و آذربایجان غربی وارد خاک جنوب ترکیه شده و به استانبول متصل میشد، تغییر مسیر داد و از شمال چین وارد کشورهای قرقیزستان، ازبکستان و در ادامه وارد مرکز دریای خزر شده و از طریق باکو وارد شمال ترکیه گردید.
جعفریطهرانی ادامه داد: مسیر دیگر این جاده از طریق شهر کاشگر در غرب چین وارد شمال پاکستان گردید و به بندر گوادر در دریای عمان متصل شد. لازم به ذکر است فاصله هوایی بندر گوادر پاکستان با بندر چابهار فقط ۷۵ کیلومتر است. در عبور از خاک پاکستان نه تنها شمال شرق پاکستان از طریق شبکه راه آهن به جنوب غرب از طریق اسلام آباد وصل شد بلکه شهرهای اصلی این کشور نیز پیرو توافق انجام شده به یکدیگر از طریق سرمایهگذاری کشور چین با شبکه راه آهن متصل گردیدند.
به گفتهی وی اگر در طول سالهای گذشته قراردادهای نامناسبی به صورت جزیرهای بین سازمانهای مختلف دولتی و خصوصی با طرفهای چینی منعقد گردید به این دلیل بود که ما یک قرارداد یک پارچه جامع و کامل ممیزی شده که کل صرفه و صلاح کشور مدنظر قرار گیرد، نداشتهایم و نتیجه آن را از صیادی از کف دریای عمان تا اخیرا موضوع ماینرهای بیت کوین در رفسنجان را دیدیم.
تحلیلگر ارشد بینالمللی معدن و صنایع معدنی همچنین گفت: اصلا موضوع قرارداد ۲۵ ساله جهت واگذاری جزایر به طرفهای چینی و داستانهایی که افراد غیر مطلع با ارسال مطالب غیر قابل استناد در شبکههای مجازی انجام میدهند مطرح نیست، موضوع جذب مستقیم سرمایهگذاری خارجی بر اساس قوانین FDI از طرف چین در ایران است. من در اینجا وارد بحث تنوع پروژهها غیر از حوزه معدن و صنایع معدنی نخواهم شد و فقط عنوان میکنم که بستن چنین تفاهمنامهایی باعث اشتغال حدود ۵ میلیون نفر ایرانی به طور مستقیم و غیر مستقیم در پروژههای سرمایهگذاری طرفهای چینی در ایران خواهد شد.
وی ادامه داد: تمامی سازمانهای خصوصی و دولتی که علاقمند هستند در پروژه مشارکت همکاری معدن و صنایع معدنی ایران و چین حضور داشته باشند، لطفا لیست پروژههایی را که قابلیت ارائه دارند و دارای حداقل مطالعات امکانسنجی مقدماتی PFS و ترجیحا FS هستند را در اختیار اینجانب به عنوان نماینده کمیته معدنی قرارداد ایران و چین قرار دهند تا در کمیته راهبری مذاکره ایران و چین مطرح شود و طبیعتا در ادامهی راه و مسیر از شرکت مربوطه نیز دعوت خواهد شد تا در مذاکرات از پروژه مربوطه دفاع کند.
تحلیلگر ارشد بینالمللی معدن و صنایع معدنی عنوان کرد: اولویت ما جذب سرمایهگذاری چین در حوزه اکتشافات جدید و همچنین استخراج و فرآوری است تا نقش معدن در تولید ناخالص داخلی GDP کشور را افزایش داده و بیش از پیش پیرو منویات مقام معظم رهبری بتوانیم معدن را جایگزین نفت کنیم.
به گفتهی طهرانی پروژههایی باید ارائه شوند که قابلیت عرضه در سطح بینالمللی را داشته باشند و چین در حوزه سنگ آهن، فولاد، صنایع مس، آلومینیوم، منگنز، منیزیم، سرب و روی و به طور کلی فلزات به علاوه عناصر نادر خاکی علاقمند به همکاری است که البته اولویت ما در بخش اکتشاف، استخراج و فرآوری است. این فرصت بسیار خوبی برای کشور است تا پروژههایی که قابلیت عرضه در سطح بینالمللی را دارند، ارائه دهیم و ما پروژههایی را مطرح خواهیم کرد به نفع منافع ملی کشور باشند.
وی در پایان خاطرنشان کرد: طبیعی است در کمیته کارشناسی موجود و قبل از ارجاع موضوع به تیم مذاکرهکننده، ممیزی لازم پروژهها انجام خواهد شد تا بتوانیم پروژههای حداکثری تا سقف ۸۰ میلیارد دلار را جهت سرمایهگذاری جذب کنیم.
منبع: معدننیوز