کیوان جعفری طهرانی تحلیلگر ارشد بازارهای بین المللی در گفت و گو با معدن نیوز گفت: به طور معمول، واقعیتی که وجود دارد این است، بازار فولاد معمولا پیش از تعطیلات روز ملی چین و پس آن تغییرات کاملا مشهودی را شاهد بود اما امسال اینگونه نبود و قیمت سنگ آهن تغییر ۲ تا ۳ دلاری را مشاهده کرد. یعنی پیش از تعطیلات، قیمت در محدوده ۱۲۰ دلار در نوسان بود و بعد از آن به ۱۲۳ دلار رسید و مجددا بعد از گذشت چند روز به زیر ۱۲۰ دلار بازگشت. این تغییرات قیمتی را به گونه ای می توان تغییرات بطئی دانست و به نوعی اصلاح قیمت محسوب کرد.
وی افزود: در رابطه با بازار فولاد نیز، قیمت فیوچرز میلگرد جهت تحویل در ماه ژانویه 2021 که شاخص تغییرات قیمت در بازار چین محسوب می شود بعد از تعطیلات هفته طلایی چین تنها ۷۳ یوان معادل ۱۱ دلار در هر تن تغییر داشت و نسبت به قبل از تعطیلات بالا رفت که نشان دهنده تغییرات جزئی در بازار این محصول است. حتی در هفته بعد از تعطیلات نیز این تغییرات محسوس نبوده و در حد سنت اتفاق افتاده است. به بیان ساده تر بازار فولاد نیز همچون سنگ آهن از ثبات خاصی برخوردار است و فعالان بازار به آن خوشبینانه نگاه می کنند و تنها شاخصه مهم برای بازار فولاد و سنگ آهن، انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در سوم نوامبر مقارن با ۱۳ آبان خواهد بود که نه تنها در این دو بازار بلکه در سایر بازارها و کامودیتی ها نیز تغییر ایجاد خواهد کرد. در واقع شاید تاثیر این رویداد بر محصولات خوراکی نظیر گندم و جو محدود باشد اما بر کامودیتی های اقتصادی و تجاری تاثیر بالایی خواهد گذاشت.
جعفری طهرانی درباره چین نیز گفت: شاهد برخوردهای محافظه کارانه ای از سوی چین هستیم و فارغ از مسائلی که در این کشور اتفاق افتاده انتظار می رفت پیش از تعطیلات روز ملی چین یا بعد از آن، تامین مالی جدیدی از سوی دولت این کشور اتفاق بیافتد تا روند افزایش تولید ناخالص داخلی ادامه یابد اما این کشور هم در انتظار انتخابات آمریکاست.
وی ادامه داد: انتظار می رود رشد تولید ناخالص داخلی GDP چین که در سه ماهه سوم سال بیشتر از سه ماهه دوم بود، در انتهای سال به بیش از ۸ درصد افزایش یابد که در صورت تحقق، بالاترین عدد از سال ۲۰۱۲ تاکنون خواهد بود.
این تحلیلگر ارشد بازارهای بین المللی بازار داخلی فولاد را چنین تشریح کرد: بازار فولاد داخلی از بازارهای جهانی تبعیت می کند و طبیعتا زمانی که در بازار جهانی افزایش قیمت اتفاق می افتد در بازار داخل این رشد بازتاب پیدا می کند. برای مثال بیلت صادراتی ایران در ماه آوریل ۳۳۰ تا ۳۳۵ دلار فوب بود درحالی که در اواسط اکتبر به ۴۱۵ تا ۴۲۰ دلار در هر تن رسید. بنابراین می توان دید که افزایش نرخ های جهانی که عدد بزرگی بوده واز اوایل آوریل آغاز شده در بازار داخلی هم نمایان شد و خود را نشان داد.
جعفری طهرانی در بخش دیگری از صحبت های خود و در مورد نقش ابطال ها و دخالت های دولت در قیمت گذاری و عرضه های فولادی در بورس گفت: این اتفاقات تاثیرات منفی نه تنها در بازار فیزیکی فولاد و محصولات فولادی داشت بلکه سبب ریزش شاخص بورس به ویژه در سهام فولادی ها نیز شد.
وی در خاتمه گفت: به عقیده بنده بازار موجود زنده است و نمی توان به زور آنرا در داخل قفسی حبس کرد و به جای اعمال سیاست های دستوری باید اجازه داد مکانیزم عرضه و تقاضا بر بازار فولاد حاکم شود در غیر این صورت بعد از سال ها چرخه بازار فولاد ایران از استانداردهای جهانی خارج خواهد شد چراکه به صورت دستوری به بخشی از آن اجازه رشد داده شده و در مقابل رشد بخش دیگر محدود شده است.باید توجه داشت که این تاثیرات ماندگار است و به راحتی و در زمان کوتاه نمی توان آنرا اصلاح کرد.